Tarih

Çifte Kümbet

Kayseri’deki Sivas Caddesi’nin sonunda yer alan bu kubbe, 1247-1248 yıllarında, Sultan Alaaddin Keykubat I’in eşi Adile Hatun’un ve Eyyubiler’den Melik Adil’in kızı tarafından yaptırılmıştır. Mezarın giriş kapısında beş satırlı bir kitabe bulunmaktadır.

Bu kitabenin anlamı şu şekildedir: “Bu yer, Eyyuboğlu Melik Adil Abu Bakr—Allah onların mezarlarını aydınlatsın ve ruhlarını ve kokularını hoş etsin. Kızı, talih ve bereket kaynağı, meleklerin meleği, dünya ve ahiretin hanımı, üstün niteliklere sahip, zamanının Zübeyde’si, dünyanın kadınlarının efendisi, İslam ve Müslümanların yüzü, dinin ve dünyanın koruyucusu, takva sahibi, ahlaklı ve mutlu olan. Allah onları hedeflerine ulaştırsın ve iyi göstermesi için yardım etsin. 645 (1247-1248) emriyle yapılmıştır.”

Mezar, kesme taşlardan yüksek bir kare kaide üzerine oturtulmuş olup, sekizgen planlıdır. Kubbe içten bir kubbe, dıştan ise piramidal bir koni ile kaplanmıştır. Ayrıca, duvarlarda sülüs yazı ile yazılmış Bakara Suresi yer almaktadır. Sekizgenin dış yüzeyleri, üstlerinde pencereleri bulunan yuvarlak kemerlerle kapatılmıştır. Giriş kapısı, duvarların üst kısmına kadar uzanan dikdörtgen bir çerçeve ile çevrilidir. Mukarnaslarla süslenmiş kapı nişi, geniş bir geometrik yıldız geçiş sınırı ile çevrilidir. Giriş, sivri bir şekilde tasarlanmış olup mukarnaslar ve yuvarlak kemerli bir kapı ile öne çıkmaktadır; üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. İçeride, kubbe oldukça sade olup, altında bir mezar odası bulunmaktadır.

Konum:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir